The BLOG BN Message

DEMAM PRU13 2013

DEMAM PRU13 2013
HIDUP BN, HIDUP UMNO, HIDUP MELAYU, HIDUP MALAYSIA.

MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO)

MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO)
MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO) - Akujanji 'Menepati Janji Membawa Harapan'

OPS DAULAT UPDATES

OP DAULAT

OP DAULAT
Operasi Anti Pengganas Kesultanan Sulu

Saturday, March 9, 2013

DAH TAK MENGAKU PULAK MENGATAKAN ANGGOTA POLIS 'MATI KATAK' DISERANG PENGGANAS SULU. - Sinopsis


‘I didn’t say shootout was Umno conspiracy’

Anisah Shukry
 | March 7, 2013 (FMT)


I didn't say that, i didn't say that........it was UMNO !!

dan pepatah yang paling sinonim baginya :-

I'm not changing my approach. My responsibility is to voice out and if there is something that needs me to, I will do it.” 


Itulah kata kata TC @ Tin Cawan yang famous .........pada admin beliau ni memang kaki tipu dan kaki korek !! Kaki tipu ( Kaki spin), gemar eksploitasikan isu, degil dan bebal........itulah Tian Chua !!


Pernah itangkap pihak berkuasa di dalam dan luar negara termasuk ISA pada antara 27 dan 30 September 1999. Tian Chua dan enam aktivis yang lain, termasuk pemimpin Keadilan — Ketua Belia Mohd Ezam Mohd Nor, Mohd Azmin Ali, dan Dr Badrul Amin Baharun — ditangkap dan akibat itu, dilarang bertanding dalam pilihan raya 1999. Penangkapan lanjut dilakukan pada 10 April 2001 dan mereka yang ditangkap kemudian dituduh dan ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Mereka kemudian dikenali sebagai Reformasi 10. Chua Tian Chang pernah ditahan selama 2 tahun di bawah ISA dan juga beberapa kali ditahan ke dalam lokap polis atas pelbagai alasan sejak tahun 1996.

Ditangkap di Ausralia.

Sebelum itu beliau telah menjadi pemimpin pelajar yang aktif dan terlibat dengan pergerakan pelajar di bawah Jaringan Kumpulan Pelajar Luar Negara (Network of Overseas Student Collectives atau NOSCA) dan Pakatan Kiri (Left Alliance). Rakan-rakannya termasuklah Steven Gan dan Premesh Chandran, pengasas bersama laman berita Malaysiakini. Bersama-sama, mereka memprotes melawan pengenaan yuran of universiti terhadap pelajar-pelajar luar negara yang telah dimulakan oleh pentadbiran Bob Hawke pada tahun 1985.


Merasakan 'nikmat' penangkapan apabila beliau telah dimasukkan ke dalam lokap selepas satu demonstrasi di Sydney. Beliau juga telah direkrut oleh pemimpin dan kemudiannya presiden Timor Leste, Presiden Ramos Horta untuk membantu menyediakan surat berita.

Perhimpunan haram di Suria KLCC

Pada 26 Januari 2008, Tian Chua didakwa menyertai perhimpunan haram bersama peguam Chong Kok Wei@ Jonson Kok Wei Chong, 37, juruteknik Tan Chee Hooi, 33, anggota biro penerangan PKR Ginie Lim Siew Lin, 27, Mohd Azhar Yaacob, 25, dan bekas tentera Mohamed Nawi, 65. Mereka didakwa di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih enam bulan atau denda atau kedua-duanya manakala pertuduhan kedua mengikut Seksyen 188 kanun yang sama yang membawa hukuman penjara sebulan atau denda RM400 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan. Hakim ialah Mohamad Sakeri Mamat. Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Fariza Hamzah. Kes didengar pada 23-25 Mac 2009.

Perhimpunan haram di hadapan Parlimen Disember 2007


Tian Chua berhadapan tuduhan menggigit lengan kiri dan meludah anggota polis ,Konstabel Roshaidi Anuar pada 10.45 pagi, 11 Dis 2007 di jalan masuk ke Bangunan Parlimen, Jalan Parlimen, Kuala Lumpur. Beliau didakwa di bawah Seksyen 332 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan. Timbalan Pendakwa Raya ialah Ishak Mohd Yusoff. Tian Chua melantik H.C. Lai sebagai peguam bela. Hakim kes ini ialah Majistret Faizi Che Abu. Kes ini ditunda pada 31 Mac 2009.

Dalam perhimpunan haram di hadapan bangunan Parlimen itu , 29 orang ditahan termasuk Tan Sri Khalid Ibrahim, Mohd Hatta Ramli dan Dr Lo`lo Ghazali, Datuk Mustafa Ali, Yap Swee Seng, Wong Chin huat, Mein Lor dan V Gayathri. Mereka mahu menghantar memorandum bagi menolak Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) 2007 untuk meminda umur persaraan dari 65 sekarang kepada 66 tahun bagi anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) .Ini ada kaitan dengan Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman yang akan mencapai umur bersara .

Pada 22 Oktober 2009, Mahkamah Majistret Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman enam bulan penjara dan denda RM3,000 ke atas Tian Chua, selepas mendapatinya bersalah terhadap tuduhan menggigit seorang anggota polis konstabel Mohd Rosyaidi Anuar dan menghalangnya daripada menjalankan tugas. Tian Chua terlibat dalam perhimpunan di Parlimen pada 11 Disember 2007. Mahkamah bagaimanapun membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman tersebut untuk membolehkan Tian Chua membuat rayuan. Jika Tian Chua gagal dalam rayuannya terhadap hukuman tersebut, maka beliau akan hilang kelayakan sebagai ahli parlimen Batu.

Tujuh ahli parlimen PKR lain mungkin hilang kelayakan sebagai ahli parlimen sebagaimana Tian Chua. Mereka ialah - Mohamad Azmin Ali, Sivarasa Rasiah, N Gobalakrishnan - Tony Pua (DAP), Dr Dzulkefly Ahmad, Dr Hatta Ramli dan Dr Lo' Lo' Mohamad Ghazali ( Sudah Meninggal dunia) dari PAS. Lain-lain ialah Ronnie Liu dan Lau Weng San yang turut menyertai perhimpunan haram. Pada 18 Jun 2010, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Ghazali Cha mengurangkan denda Tian Chua kepada RM2000 sahaja . Dengan itu pilihan kecil Batu tidak perlu diadakan kerana Tian Chua masih layak sebagai ahli parlimen. Namun Pengerusi DAP Karpal Singh menyatakan pilihan raya perlu diadakan berdasarkan kes lampau Fan Yew Teng di Menglembu 1975 yang didenda RM2000.[Ghazali berkata keputusannya adalah berdasarkan penghakiman Mahkamah Agung 1993 kes Public Prosecutor lawan Leong Yin Ming yang hanya denda RM2,001 atau lebih yang akan meyebabkan perlucutan kerusi secara automatik.Pada 23 Mei 2011, Mahkamah Rayuan menolak permohonan beliau untuk merayu hukuman denda berkenaan memandangkan notis itu lewat difailkan.


Rombongan ke Taipei

Pada 7-12 September 2008, Tian Chua mengetuai 4 pemimpin PKR ke Taipei, Taiwan untuk memujuk 49 ahli Kelab Penyokong Barisan Nasional melompat parti untuk menubuhkan kerajaan baru 16 September 2008.Pakatan Rakyat hanya memerlukan 30 kerusi untuk membentuk kerajaan baru dengan majoriti mudah 112 kerusi. Sasaran mudah ialah wakil dari Sabah dan Sarawak kerana banyak rekod lompat parti dan tidak puas hati .


Kemalangan jalan raya

Pada 12 Mac 2010, kemalangan jalan raya berlaku di KM49 Jalan Johor Baharu-Mersing berhampiran Hutan Lipur Panti, dekat Kota Tinggi. Akibatnya penunggang motosikal , Mohd Salleh Hamdan, komadan meninggal dunia di Hospital Kota Tinggi. Mohd Salleh merupakan anggota tentera di Kem Iskandar,Mersing. Bagaimanapun Tian Chua dan pemandu kereta Mercedesnya Zaharuddin Ayob selamat.Jelasnya, tiada seorang pun daripada Barisan Nasional (political counterparts) yang mensensaikan atau mempolitikkan peristiwa berkenaan. Tapi sekarang ya!! Segalanya akan dibongkar !!

Merujuk kepada sairan FMT ( 7/3/2013 ) http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2013/03/07/tian-chua-i-didnt-say-it-was-an-umno-conspiracy/ 

The PKR vice-president states that his controversial statement of an 'Umno conspiracy' referred to the media blackout.


The KeadilanDaily article “Insiden tembakan di Lahad Datuk Konspirasi terancang Umno – Tian” (Shooting incident in Lahad Datu a planned conspiracy by Umno – Tian) sparked intense outrage among the public, who have taken to the streets as well as lodged police reports over Tian Chua’s alleged statements. But Tian Chua stressed today the headline was not his own words and did not reflect his beliefs, urging the public to instead focus on the direct quotes published in the article, which is available online. “When I told the reporter I believed there was a conspiracy by the Umno government, I was referring only to the media blackout, and the fact that pro-Umno bloggers were claiming the opposition was behind the armed incursion in Sabah,” Tian Chua, the Batu MP, said at a press conference here today. “When [the reporter] asked me about the shooting, I told the reporter: ‘don’t speculate, there has been no confirmation’. [This is because] it was 12pm at that time, and there was no news from Malaysian media [on Lahad Datu].” Lending credence to Tian Chua’s denial is the fact that not one of his quotes in the article referred to the shootout itself.Kenyataan Lahad Datu (TERKINI!!)

"Insiden tembak menembak yang berlaku di Lahad Datu dipercayai konspirasi terancang kerajaan UMNO untuk mengalih perhatian dan menakut-nakutkan rakyat, kata Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua dalam kenyataannya menerusi Keadilan Daily.

Kenyataan Tian Chua itu mendapat kecaman dan kritikan daripada orang ramai menerusi laman sosial seperti twitter dan facebook. Manakala menurut Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan semua pihak sepatutnya bersatu padu bagi membantu menyelesaikan krisis pencerobohan oleh kumpulan yang mendakwa Tentera Diraja Kesultanan Sulu. Kenyataan Tian Chua itu dianggap tidak bertanggungjawab dan keterlaluan memandangkan tindakan pihak berkuasa terhadap kumpulan bersenjata dari selatan Filipina itu bersabit soal keselamatan dan keamanan negara yang turut melibatkan kematian beberapa anggota Komando.

Bekas Naib Pengerusi DAP Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim berkata kenyataan Tian Chua itu adalah skrip standard dari DAP yang langsung tidak peka dan tidak sensitif kepada isu keselamatan negara. (Wikipedia)


Admin  - Anda nilaikan sendiri siapa sebenar Si Sang 'Tian Chua' yang bertopengkan 'Aktivis Sosial' yang begitu SIAL dan KURANG AJAR. Itu belum bongkar penglibatannya dengan NED dan George Soros....... Minta ambil tindakan sewajarnya wahai Menteri KDN kita, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein, ke atas Cina sekor ni demi menegakkan kedaulatan Agama , Bangsa dan Negara selepas terkini telah 87 repot polis telah dibuat ke atas Tian Chua. 

SALAM PerjuanganBLOG BN 2013

No comments:

Send Button

Follow Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ANAKNILAI BLOGGERS GROUP - BLOGBN, PMELAYU,ANAKNILAI,KATA DIKOTA JANJI DITEPATI,KMELAYU.

Blog / Fb Activity Feeds

BLOG BN : Fb Recommendation Box

ANAKNILAI BLOGGERS GROUP - Top Blog Feeds

My Headlines 1

My Headlines 2a

My Headlines 3

My Headlines 4