The BLOG BN Message

DEMAM PRU13 2013

DEMAM PRU13 2013
HIDUP BN, HIDUP UMNO, HIDUP MELAYU, HIDUP MALAYSIA.

MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO)

MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO)
MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO) - Akujanji 'Menepati Janji Membawa Harapan'

OPS DAULAT UPDATES

OP DAULAT

OP DAULAT
Operasi Anti Pengganas Kesultanan Sulu

Thursday, March 7, 2013

TERKINI !!!! Jam 1600 - KENYATAAN MEDIA PERDANA MENTERI DI LAHAD DATU, SABAH. (LIVE)

KENYATAAN MEDIA MELALUI TV3 JAM 4.00 PETANG SEBENTAR TADI..........


1.   Perdana Menteri mengumumkan bahawa persetujuan telah di ambil selepas berbincang pada Mesyuarat Kabinet 6/3/2013 ( Rabu ) serat pandangan daripada pihak keselamatan yang terlibat di dalam  OP DAULAT - Operasi Geledah dan Mopping :  Bahawa Kawasan Timur ( Eastern Sabah ) Negeri Sabah diistiharkan sebagai Zon Kelamatan (SSA - Special Security Area) meliputi Kawsan Kudat, Semporna, Lahat Datu dan Sandakan serta kawasan kawasa yang diranhkumi di dalam kawasan Timur Sabah.

2. Satu 'Command Centre' akan ditempatkan di pusatnya di Lahad Datu secara segera yang mana di anggotai oleh pihak Awam, Tentera dan Polis yang melaporkan terus kepada ketua Menteri Sabah selaku Pengerusi J/Kuasa Keselamatan Negeri Sabah.

3. Perdana Menteri juga menyatakan juga Kerajaan memandang serius akan keselamatan rakyat Sabah terutama yang tinggal di kawasan 'Eastern Sabah' dan menjamin akan mengambil langkah2 yang serius demi keselamatan rakyat khasnya dan kesejahteraan negara amnya. 

4. PM juga mengumumkan Kerajaan akan menghantar 5 Batelion diantara Tentera dan Polis yang mana  bilangannya akan ditentukan oleh ATM dan PDRM secara drastik dan langsung bagi memastikan keadaan keselamatan akan dapat dikuatkuasakan secara menyeluruh ke kawasan' Eastern Sabah' cserta menambah kekuatan pasukan keselamatan.

5. Dato' Seri Najib menyatakan bahawa beliau telah singgah di Tawau dalam Siri Lawatan ke Sabah hari ini dan telah mfenemui Ketua ketua Kaum dan Komuniti Sulu yang telah menyatakan Ikrar yang mengutuk Pencerobohan oleh Tentera Diraja Sulu ke Lahad Datu dan Semporna serta kawasan yang lain dan juga telah berikrar memberikan Sokongan Penuh kepada Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Negeri Sabah juga Kedaulatan Negara Malaysia memandangkan mereka memang rakyat Malaysia sejak berabad yang lalu yang setia kepada keluhuran undang undang Malaysia.Juga mereka berikrar tidak akan membantu ke atas sebarang cubaan rakyat luar untuk menceroboh ke Negara ini juga tidak ingkar dengan kepimpinan negara.

6. Perdana Menteri juga menyatakan bahawa beliau juga telah menerima panggilan telefon daripada Presiden Filipina Benigno Aquino yang telah bersetuju dan sependapat dengan Kerajaan Malaysia bahawa Sultan Jamalul Kiram lll hendaklah meletakkan senjata (Ceasefire) tanpa syarat dan menyerah diri kepada pihak keselamatan Malaysia.

7. Perdana Menteri juga menyatakan pendirian Malaysia secara tegas dari aspek politik bahawa Negeri Sabah adalah termasuk di dalam Wilayah Malaysia yang sah dan berdaulat dan ini akan dipastikan buat selama lamanya. Perkara ini juga telah termaktub di dalam Perundangan Negara bahawa penyerahan Wilayah Sabah kepada British oleh pihak Penjajah Filipina ketika itu, Sepanyol pada tahun 1878 adalah sah dan diiktiraf oleh Undang undang Antarabangsa termasuk di bawah Bangsa Bangsa Bersatu (PBB). Ianya telah termaktub di bawah Suruhanjaya Cobbold pada tahun 1963 dimana 2/3 rakyat atau orang orang Sabah telah bersetuju menyertai Penubuhan Malaysia yang rasminya pada 16 September 1963, Secara demokratik dan 'Self Determination' yang telah dibuat oleh rakyat Sabah hendaklah dihormati antarabangsa dan tidak boleh dipertikai oleh sesiapapun. 

8. Seterusnya YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak menegaskan bahawa Kerajaan Pusat tidak memandang ringan di atas memelihara kedaulatan negara serta iltizam Kerajaan Malaysia untuk mengekalkan Sabah di dalam Malaysia buat selama lamanya. Kerajaan Malaysia juga akan mempertahankan setiap inci tanah Malaysia secara mutlak dan hakikat bahawa Rakyat Sabah akan dipelihara buat selama lamanya juga.

9. Akhirnya, PM menyatakan bahawa Operasi OP DAULAT akan diteruskan selagi pihak penceroboh meletakkan senjata tanpa syarat serta menyerah diri secara aman kepada pihak keselamatan Malaysia. Lapuran terperinci akan dimuktamat kan oleh pihak ATM dan PDRM kemudian. Operasi akan dijalan kan berterusan selagi Kerajaan Malaysia belum berpuas hati akan keamanan dan kesejahteraan dapat dikekalkan di Negeri Sabah.

10. Tempoh 3 minggu telah diberikan kepada pihak penceroboh dan cukup tetapi apabila mereka mula menyerang dan membunuh pihak keselamatan Malaysia, maka Kerajaan telah tidak teragak agak melancarkan serangan balas besar besaran untuk menghapuskan pengganas yang telah melanggar wilayah Sabah di dalam OP DAULAT pada 5/3/2013.

11. Beliau juga telah menjawab beberapa soalan daripada wartawan. Sidang Tamat pada pukul 4.15pm sebentar tadi. Liputan Terkini akan diupdate dari masa kesemasa.......

Lampiran   :    Visual Sidang Media Perdana Menteri ( Harap Maaf tanpa edit)

Admin - Terima kasih PM 

(Dipost sendiri oleh Admin Blog BN)

BLOG BN 2013

No comments:

Send Button

Follow Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ANAKNILAI BLOGGERS GROUP - BLOGBN, PMELAYU,ANAKNILAI,KATA DIKOTA JANJI DITEPATI,KMELAYU.

Blog / Fb Activity Feeds

BLOG BN : Fb Recommendation Box

ANAKNILAI BLOGGERS GROUP - Top Blog Feeds

My Headlines 1

My Headlines 2a

My Headlines 3

My Headlines 4