The BLOG BN Message

DEMAM PRU13 2013

DEMAM PRU13 2013
HIDUP BN, HIDUP UMNO, HIDUP MELAYU, HIDUP MALAYSIA.

MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO)

MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO)
MANIFESTO #PRU13 BARISAN NASIONAL (BN) - (KLIK GAMBAR UNTUK HELAIAN PENUH MANIFESTO) - Akujanji 'Menepati Janji Membawa Harapan'

OPS DAULAT UPDATES

OP DAULAT

OP DAULAT
Operasi Anti Pengganas Kesultanan Sulu

Saturday, March 23, 2013

PENCEROBOHAN DI LAHAD DATU TERJADI SEJURUS ANWAR BERJANJI BERI AUTONOMI KEPADA SABAH PADA 16/02/2013


Manila Times : Tentera Bersenjata Kiram Menceroboh Lahad Datu Sejurus Janji Autonomi Anwar


Portal Filipina, manilatimes.net mendedahkan pencerobohan tentera bersenjata ‘Kesultanan Sulu’ ke Lahad Datu bermula sejurus selepas janji Ketua Pembangkang Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memberi kuasa autonomi terhadap Sabah.
“Pencerobohan ini berlaku sejurus bekas pemimpin Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga pemimpinde facto Pakatan Rakyat mencadangkan Sabah akan diberikan autonomi, lapor manilatimes.net dalam tajuk “AFP mum over sultanate’s Sabah intrusion‘ pada 16 Februari 2013.
Portal Filipina itu memetik kata-kata Sultan Sulu dan Sabah, Sultan Muhammad Fuad Kiram I, yang berkata bahawa Malaysia telah menduduki Sabah secara haram.
“Sabah adalah masih harta dan warisan kedaulatan sultan Sulu dan kesultanan diraja Sulu hingga ke hari ini,” katanya dalam laman web Kesultanan Hashimiah diraja Sulu, yang diakses pada http://www.royalsulu. com.
Beliau berkata Kesultanan Sulu menyokong “Sabah bebas dan merdeka yang akan berada di bawah pemerintahan kami dan pewaris serta pengganti kami mengikut undang-undang penggantian sultan Sabah.”
Menurut laman rasmi Anwar, anwaribrahimblog.com pada 12 Februari, Ketua Umum PKR itu mengadakan berdialog bersama anak muda dan profesional di Hotel Megah D Aru, Tanjung Aru dalam forum bertajuk “Kembalikan Autonomi Sabah”.
Selain Anwar, panelis lain yang menyertai forum itu adalah Pengerusi KEADILAN Sabah, Tamrin Jaini, Pakar Perlembagaan, Profesor Dr Aziz Bari dan peguam rakyat, Ansari Abdullah.
Pada 12 Februari juga satu kumpulan bersenjata dikesan menceroboh dan berpecah di beberapa lokasi di kawasan sungai bakau, sebuah surau dan rumah Ahmad Malandi atau dikenali Mad bon di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.
Kumpulan itu kemudiannya disahkan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar pada pada 14 Februari sebagai ‘Askar Diraja Kesultanan Sulu’, warga Filipina dari Selatan Filipina yang mendarat di pesisir pantai Lahad Datu, Sabah.
Kumpulan yang mendakwa pewaris Kesultanan Sulu itu diketuai oleh Azzimudie atau Agbimuddin Kiram iaitu adik kepada Sultan Jamalul Kiram III itu dilaporkan telah menuntut Sabah dikembalikan ke wilayah kesultanan Sulu, kerana mendakwa Sabah adalah milik mereka yang diambil oleh pihak British.


SUMBER : AIDC
BLOG BN 2013

No comments:

Send Button

Follow Me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ANAKNILAI BLOGGERS GROUP - BLOGBN, PMELAYU,ANAKNILAI,KATA DIKOTA JANJI DITEPATI,KMELAYU.

Blog / Fb Activity Feeds

BLOG BN : Fb Recommendation Box

ANAKNILAI BLOGGERS GROUP - Top Blog Feeds

My Headlines 1

My Headlines 2a

My Headlines 3

My Headlines 4